keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Inspiroivia kirjoja

Reilut kolme vuotta sitten löysin sisäisen lukutoukkani. Melkein 30 vuotta luovin melko vähällä kirjojen lukemisella. Muistan vielä, kun lukiossa jäi pakollinen Seitsemän veljestäkin väliin. Kaverin briiffi välitunnilla siivitti ilmeisesti tarpeeksi hyvään tulokseen pistokokeessa. Sammon takojat koulutuksessa oli lukuohjelma, jossa piti suorittaa tietty määrä kirjapisteitä. Omatunnon kautta pisteet annettiin, mutta kuten kouluttajat sanoivat, alkuun on aina vastarintaa ja lopulta porukka alkaa lukea ilman ulkoisia kannustimia. Niinhän siinä kävi.

Kirjoja on tullut ahmittua melkoinen kasa ja hyviä lukukokemuksia on ollut paljon. Listaan tässä neljä kirjaa, mitkä ovat inspiroineet ja vaikuttaneet omaan elämääni.


Viisi viimeistä toivetta (Bronnie Ware)


Kirjan lukeminen oli mielessäni yli vuoden, mutta jostain syystä en siihen tarttunut. Ehkä ajattelin, että kun käsitellään saattohoitopotilaita, niin kirja on jotenkin synkeä. Ei todellakaan ole. Lämmöllä ja rakkaudelle kerrotut tarinat Bronnien viettämistä viikoista kuolemansa pian kohtaavien ihmisten kanssa, ovat todella koskettavia. Kirja laittaa miettimään, kuinka omaa elämäänsä elää. Millä on lopulta merkitystä? Ilmeisesti kukaan ei muistele töitään tai suuria saavutuksiaan, vaan toivoo antaneensa enemmän aikaa itselleen, läheisilleen ja uskaneensa tehdä, niin kuin sisällään tunsi oikeaksi. Hyvää luettavaa, kun suuria päätöksiä on edessä ja ei meinaa löytää rohkeutta toteuttaa unelmaansa. Taitaa olla niin, että enemmän kaduttaan tekemättä jättämisiä, kuin tekemisiä.


Valon soturin käsikirja (Paolo Coelho)


Olen Coelhon tuotannosta pari tuoreimpaa lukenut, mutta hän tuntuu itselleni aika kököltä kirjailijalta. Hänen ajatuksistaan pidän kyllä, mutta jotenkin tuntuu, että hän tunkee ne väkisin romaaneiksi, vaikka voisi ehkä jakaa pohdintansa lyhyemmillä teksteillä. Valon soturin käsikirja sen sijaan sisältää lyhyitä sivun mittaisia, "ikiaikaisia", inspiroivia ja opettavaisia viisauksia elämästä. Kirjoitukset on alun perin julkaistu Brasilialaisessa sanomalehdessä ja myöhemmin koottu yksiin kansiin. Ollessani äiti Amman ashramissa mieleeni tuli, että olisi kiva lukea Valon soturia. Sattumalta löysinkin ashramin kaupasta käytetyn kirjan lähes ilmaiseksi. Sitä on ollut kiva lukea matkalla ja saada kannustavia ajatuksia, kun pohdiskelee elämän mysteeriä.


Eat, Pray, Love (Elisabeth Gilbert)



Tämä taitaa olla jo jonkinlainen klassikko naisten keskuudessa. Kolmekymppinen menestyvä matkajournalisti Elisabeth Gilbert eroaa miehestään ja lähti etsimään itseään Italian, Intian ja Indonesian maisemiin. Hän sopi kustantajan kanssa kirjoittavansa matkastaan kirjan ja kustansi reissun ennakoillaan. Mukavan letkeää ja avointa juttua siitä, kun laittaa elämänsä ihan uusiksi. Luimme tämän ehkä noin viisi vuotta sitten exäni kanssa lomalla. Hän luki ensin ja suositteli sitten minulle, kun olin oman matkakirjani jo lukenut. Luettuani, olin aivan varma, että kohta suhteessamme tapahtuu jotain. Oletin kirjan inspiroivan exäni laittamaan elämäänsä uusiksi. Lopulta se olinkin minä, kumpi kirjasta inspiroitui. Silloin tajusin, että elämälle ja unelmilleen pitää tehdä jotain. Aikaa ei ole loputtomasta. Syntyi päätös, että haluan lähteä opiskelemaan ulkomaille ja matkustaa enemmän. Hilkulla se olikin, etten opiskellut Lontoossa kahta vuotta ja ensi syksynä saatan löytää itseni koulunpenkiltä Intiassa. Myös matkapäivät kasvoivat joka vuosi, huipentuen tähän parhaillaan käynnissä olevaan seikkailuun ilman takarajaa.



Rework (Jason FriedDavid Heinemeier Hansson)



Tämän innostavan paketin ovat kasanneet kaksi it-alalla bisnestä pyörittävää herraa. Kuten esipuheessa todetaan, mielestäni kirja sopii niin yrittäjälle, omaa liiketoimintaa suunnittelevalle, kuin työntekijälle, joka haluaa uutta näkökulmaa työhänsä. Lyhyitä kappaleita, jossa pojat kertovat kuinka he ovat bisnestään pyörittäneet. Usein he antavat kyytiä bisneskoulujen opeille ja myös perustelevat näkemyksiään esimerkeillä. Pointtina on usein se, ettei tehdä asioita liian vaikeita. He haluavat myös muistuttaa, ettei kannata yrittää olla kuin isot ja kankeat suuryritykset. Ole rehellisesti sellainen kuin olet ja käännä se kilpailuvaltiksi. Kasvun ei myöskään tarvitse olla jokaisen yrityksen mantra. Jos mielessäsi pyörii suunnitelmia liiketoiminnasta, mutta et tiedä kuinka lähdet liikkeelle, kannattaa tutustua tähän kirjaan. Yrittäjyyskurssilla ei taida kuulla näitä näkemyksiä :)

- Turkka




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti