sunnuntai 21. tammikuuta 2018

Elämäkertoja

Olen kuukauden sisään ahmaissut kolme elämäkertakirjaa. Aiemmin muistan lukeneeni Applen perustajan, visionääri Steve Jobsin ja Taru sormusten herrasta luojan J.R.R. Tolkienin elämäkerrat. Henkisen kirjallisuuden klassikko Paramahansa Yoganandan Joogin omaelämäkerta on jäänyt kesken, mutta senkin ajattelin loppuun lukaista.

Marraskuun lopulla vierailin Tampere-taloon siirtyneessä ja uudistuneessa Muumimuseossa. Näyttely on erittäin hienosti toteuttettu ja samalla sain paljon uutta tietoa Tove Janssonista. Mielikuvani oli vanhasta naisesta, joka eleli saarellaan elämänkumppaninsa kanssa. Olin myös käsityksessä, että Muumien suosio alkoi 90-luvulla tehdyn animaatiosarjan myötä. Näyttelyssä selvisi esimerkiksi se, että Muumit saavuttivat suuren suosion ulkomailla jo 50-luvulla ja Kalevalan jälkeen Muumit ovat eniten käännettyjä suomalaisen kirjailijan teoksia. Vaikutuin ja kiinnostuin, millainen ihminen Tove oikein olikaan?


Tuula Karjalaisen kirjoittama Tove Jansson - Tee työtä ja rakasta -kirja imaisi mukaansa. Oli mielenkiintoista lukea Toven elämästä. Erityisen vaikuttavaa oli sota-ajan kuvaus. En ole aimmin miettinyt, millaista se on ollut, kun ystäviä lähtee rintamalle ja tavallaan pidät heitä jo kuolleina ja jokainen tapaaminen on ehkä viimeinen. Nuoren taiteilijan epävarmuus niin luovuuden kuin poikaystävien suhteen on avartavaa ja niin inhimillistä. Karjalainen on käyttänyt materiaalina Toven runsasta kirjeenvaihtoa ystäviensä kanssa, joten kirjasta löytyy paljon suoria sitaatteja Toven omin sanoin.

Kirjastossa silmiini osui Jare Tiihosen, eli Cheekin Musta lammas elämäkerta. Cheeckin musiikki ei ole kuuntelussani oikeastaan ollut, mutta hänen saavutuksensa ovat saaneet kiinnostumaan miehestä. Millainen ihminen laittaa Suomen musiikkibisneksen uusiksi? Jare on syntynyt samana vuonna kuin minä, joten hänen lapsuuden ja nuoruuden maailma oli helppo kuvitella. Muistan kuinka omia kavereitani innostui rap-musiikista ja he kävivät tussaamassa tagejaan ympäri Tamperetta. Herran ajatusmaailma aukeaa kirjan avulla mielestäni melko hyvin. Hän suhtautuu musiikkiinsa intohimoisesti ja kokee sen menestyksensä ytimeksi. Julkisuudessa analysoidaan tilanne usein ulkomusiikillisten seikkojen ansioksi. Aihe herättää paljon mielenkiintoisia kysymyksiä kuten, miten varsin kovaa seksististä äijäuhoa sisältävät sanoitukset uppoavat runsaslukuiseen naisyleisöön. Kuten Tovenkin elämästä, löytyy Jarelta suuri intohimo luomiseen ja samalla paljon pelkoja ja murheita, mielen sisäistä kamppailua omia demoneja vastaan.

 

Beatle George Harrisonin elämäkerran kansikuva houkutti luokseen lentokentän kirjakaupassa ja takakannen kuvaus miehestä, joka eli materiaalisen ja henkisen maailman ristitulessa kiehtoi. En ole koskaan erityisemmin kiinnostunut The Beatlesin historiasta, mutta Harrisonin maine erilaisena Beatlena ja takakannen sanat herättivät kiinnostukseni. Kirja on mielenkiintoinen kahdella tasolla. Lukija saa tietoa The Beatlesin vaiheista ja samalla ihmisestä, joka on elänyt varsin monella tapaa rikkaan ja mielenkiintoisen elämän. Kiinnostukseni sekä The Beatlesin ja Harrisonin tuotantoon on herännyt, kun olen lukenut kappaleiden syntytarinoita niin tekstin sisällön kuin studiosessioiden kannalta.

Tietyt asiat toistuvat näissä varsin kolmessa erilaisessa elämäntarinassa, vaikka aikakaudet, maat ja taiteenlajit ovat erilaisia. Elämäkerrat ovat siis varsin mielenkiintoisia, inspiroivia ja avartavia. Lopulta huomaa, että ihmiset jotka ovat tehneet ja kokeneet erityisiä juttuja, ovat pohjimmiltaan kuitenkin varsin samanlaisia kuin kuka tahansa meistä.

Koska olet viimeksi leikkinyt? :) Torstaina 1.2. on ensimmäinen Aikuisten leikkikerhon kokoontuminen. Ekalla kertaa on luvassa puu- ja vesivärejä, väriliituja, muovailuvahaa ja sen sellaista oman elämänsä taiteilijoille. Leikkikerho kokoontuu torstaisin klo 18:30-20:30 helmikuun ajan. Tervetuloa! Facebookista löytyy tuoremmait tiedot.

- Turkka




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti