perjantai 19. elokuuta 2016

Pakomatka Prahaan

Edellisen kirjoituksen alussa mainitsin, että mieltäni kaihersi tummemmat aatokset. Nelisen vuotta on mennyt melkoisen sisäisen turbulenssin kanssa. Moni ajattelumalli on muuttunut kokemusten myötä, mutta perustavaa laatua olevat kysymykset mm. elämän tarkoituksesta ja merkityksestä ovat kovinkin avoimia. Välillä ne nousevat voimakkaammin pintaan. Kun yhdistelmään lisätään vielä tunne ulkopuolisuudesta, viallisuudesta ja kelpaamattomuudesta, syntyy melko voimakas keitto.


Silloin kun nuo elämää suuremmat kysymykset ja itsensä haukkuminen saavat vallan, olisi minun luonnollinen toimintamallini vetäytyä ja riutua noissa ajatuksissa. Tämä ei tietenkään edistä mitään vaan on masokistinen noidankehä, mikä tuottaa jonkinlaista nautintoa. Sen verran itsetuntemus on parantunut, että olen ymmärtänyt, että tuohon kierteeseen ei kannata antautua, vaikka se sillä hetkellä tuntuu varsin vetoavalta. Paras apu on kontaktoitua ulkoisen maailman kanssa jollain tapaa, jottei sisäinen maailma ota täysin valtaa ja vääristä tulkintaani elämästä entisestään.


Viime lauantaina iski myös kova matkakuume päälle, joten päätin katsoa halvat lennot johonkin. Parempi reissata ja kokea uusia juttuja, kuin eristäytyä kotiin potemaan kiukkua itseään ja elämää kohtaan. Kysyin lomalla olevaa kaveriani mukaan, mutta hänelle aikataulu ei sopinut. Parempi näin, sillä yksin matka toimi varmasti vielä parempana "lääkkeenä".


Löysin edulliset lennot Prahaan ja varasin hostellista majoituksen, Praha oli uusi matkakohde minulle, mutta paljon hehkutusta olin siitä kuullut. Neljä yötä vietin kauniin kaupungin syleilyssä ja reissu todellakin auttoi taas katsomaan asioita uudelta kantilta. Kiertelin katuja ja kukkuloita ilman päämäärää, kävin parissa klassisen musiikin konsertissa, vierailin Kafka ja juutalaismuseossa, ihastelin luostarin hiljaisuutta, luin kirjaa puistossa, opastelulla kaupunkikierroksella kuulin mukavia tarinoita, risteilin jokilaivalla ja viimeisenä iltana osallistuin pub crawl -kierrokselle kaupungin klubeja kiertäen. Opin paljon uutta historista, tein jotain uutta, sain inspiraatiota ja uusia näkökulmia. Nautin olla ihmisten parissa ja nähdä heidän ilonsa, mutta minun ei silti tarvinnut olla sosiaalinen, vaan sain pohdiskella kokemuksia rauhassa itseni kanssa. Vasta tuona viimeisenä iltana heittäydyin keskusteluun klubikierrokselle osallistujien kanssa.


Voimakkain kokemus oli nähdä Pinkas synagogassa esillä olevia piirrustuksia, joita lapset ovat tehneet keskitysleirin "taidepajassa". Taiteilja Friedl Dicker-Brandeisin ohjauksessa lapset olivat käsitelleet kokemaansa ja piirtäneet mm. kodista, matkasta leirille ja paluusta kotiin. Silmäkulma kosteana katselin noita piirroksia ja oli inspiroivaa nähdä, kuinka vahva meidän mielikuvituksemme voi olla kauhunkin keskellä. Koin piirrosten kuvastavan toivoa ja samalla ymmärsin (taas kerran), kuinka tarkeää ihmisen on saada purkaa kokemuksiaan luovasti. Toivottavasti pystyn jotain tästä siirtämään siihen, kun itse ohjaan ihmisiä avautumaan ja luomaan.


Matka ei (yllätys yllätys) tuonut vastauksia kysymyksiini ja koin viimeisen illan aikana muutaman puristuksen rinnassa, kun viallisuuden tunne myrkytti mieltä ja kehoa. Sain kuitenkin paljon uutta ajateltavaa, inspiraatiota, iloa ja paluumatkalla tunsin taas rauhan, kun kaikki on hyvin ilman erityistä syytä. Tärkeintä oli se, että pysyin auki ympäröivälle maailmalle enkä sulkeunut itseeni. Tietenkään matka ei ole edellytys tällaiselle, vaan saman voi tehdä ihan Tampereellakin, mutta kun siitä kerran pitää ja se on mahdollista niin miksei. :D Heti kotiin palattuani suuntaisin Pyynikin kesäteatteriin progeiltaan, missä Saimaa-yhtye heittä mahtavan keikan.

- Turkka

lauantai 13. elokuuta 2016

Kaakaoseremoniassa

*Kirjoitin tämän jo maanantaina, mutta sitten aloin miettiä taas liikaa ja pohdin onko teksti aivan turha. Pitäisikö avata asioita tarkemmin jne. Eli aivan eri suuntaista ajatteua kuin se mistä kirjoitin. :) Viikon myötä päädyinkin sitten synkempiin aatoksiin. Julkaistaan nyt kuitenkin tämä ja seuraavaksi vaikka tuntemuksia aallon pohjalta.*

Elämän merkitystä olen pohtinut pitkään. Teininä näytti siltä, että millään ei ole loputa mitään väliä, ja se tuntui silloin varsin masentavalta. Merkitystä etsii lähes jokaiseen asiaan johon törmää. Kysyminen ei ole vuosien myötä kadonnut, mutta ehkä se on muuttanut luonnettaan. Olen osittain tainnut hyväksyksyä sen, etten kaikkeen saa vastauksia ja siihen mihin sain vastauksen, saattaa jo seuraavana päivänä ollakin vanhaa tietoa.

Olin sunnuntaina kahden vuoden tauon jälkeen kaakaoseremoniassa. Antti Leponiemi järjestää niitä Tampereella. Raakakaakaon hyviä puolia taitaa länsimainenkin tutkimus puoltaa. Tässä lainaus Antin sivuilta. ”Käyttämämme kaakao kasvaa Guatemalan sademetsässä ja on alkuperäistä criollo-lajiketta. Kaakaopavut ovat paikallisten käsin kuorimia ja huippulaatua. Kaakao hiljentää ylirationaalisen mielen ja vie meidät takaisin sydämeen. Maya-intiaanit kutsuivat kaakaota sademetsän lääkkeeksi. Seremonia-annos kaakaota lisää verenkiertoa aivoissa 20-30%. Se auttaa monitasoiseen keskittymiseen ja meditoiminen onnistuu vähemmällä vaivannäöllä”.


Reilut kaksi vuotta sitten kokemani ensimmäinen kaakaoseremonia oli todella voimakas kokemus, mutta samana vuonna koettu toinen kerta ei kovin paljoa tarjonnut. Ystävän kysymänä lähdin mielenkiinnosta kokeilemaan, miltä tällä kertaa tuntuu.


Seremonia on varsin yksinkertainen. Nautitaan kaakao ja Antin ohjauksessa kukin saa valitsemassaan asennossa rentoutua. Itse makailin lattialla, kuunnellen Antin puhetta, laulua, soittoa ja hiljaisuutta. Mitään ravisuttavaa en kokenut, mutta ajatukseni vaelsivat avaruudellisiin sfääreihin ja mietin, kuinka pieni osa maailmankaikkeutta me olemme. Tuli tunne, että millään ei tosiaan ole mitään merkitystä. Asiat menevät painollaan, on iloa ja kärsimystä, mutta isossa mittakaavassa on ihan sama mitä tapahtuu. Tällä kertaa se oli kuitenkin positiivinen tunne. Ei ole mitään pakkoa elää mitenkään tietyllä tavalla, mutta voimme joka hetki valita sen, että toimimme lämmöllä ja rakkaudella. Se on mahdollisuus. Näin ollen niistä tilanteista, missä emme niin jostain syystä toimi, ei myöskään tarvitse kantaa huolta. Tiivistettynä ajatus on, että voimme tehdä hyvää, mutta on myös ok jos ei sitä tee. Ihan sama. Itselleni se loi vapautuneen olon, kannustaen tekemään pieniä hyviä päätöksiä ja olemaan armollinen itselleen silloin, kun sanon tai käyttäydyn typerästi.

Teoriassa melko yksinkertaista ja helppoa. Käytäntö ei sitten välttämättä olekaan. Seremonian jälkeen tuli varsin rakkaudellinen olo. Kaikki tuntui olevan hyvin. Elämä näytti kauniilta, eikä tälle onnelle ollut mitään erityistä syytä. Joskus tuo olo tulee esimerkiksi vaeltaessa, lenkillä tai kauniin elokuvan jälkeen. Illan tullen toimin jo tuplasti vastoin tuota ajatelmaa. Olin pelaamassa kaverini kanssa ratagolfia Pyynikillä ja kiinnitin huomioni erään naisseurueen jäseneen. Koko kierroksen ajan pohdin pitäisikö lähestyä tätä neitiä. Sain kuitenkin seliteltyä itselleni, ettei kannata ja pelko voitti. Kun mahdollisuus oli viimein ohi, soimasin itseäni miksen vain käynyt rohkeasti jutulla (pelkäsin pääasiassa hänen seurueensa reaktiota). Se siitä rentoudesta, ettei millään ole mitään väliä ja voit vapaasti toteuttaa pienet päähänpistot. Ensi kerralla sitten rohkeammin.:D

- Turkka